Tactiel Stimulering

Tactiel Stimulering is een van oorsprong Zweedse behandelmethode waarbij het hele lichaam in een vaststaand patroon van vloeiend in elkaar overlopende bewegingen wordt behandeld. Deze bewegingen op de huid activeren de tastreceptoren. Hierdoor wordt de aanmaak van het hormoon oxytocine gestimuleerd en het parasympathisch zenuwstelsel geactiveerd. Tactiele stimulatie verbetert de emotionele, de lichamelijke en de mentale conditie. Het immuunsysteem wordt versterkt, stress wordt verminderd en de aanmaak en afgifte van het gelukshormoon wordt verhoogd.

Deze behandelmethode, een lichte tactiel massage, is bij uitstek geschikt om een diepe ontspanning en een gevoel van welbehagen te ervaren. Een behandeling is ontspannend en brengt balans in lichaam en geest.

Wanneer kan tactiele stimulatie worden ingezet?

Tactiel massage wordt veelvuldig ingezet als werkvorm binnen natuurgeneeskundige consulten bij uiteenlopende (lichamelijke) klachten zoals:

 • Slaapproblemen en onrust
 • Angsten (faalangst/examenvrees)
 • Rouwverwerking
 • Depressie (postnatale)
 • Autisme, NAH en ADHD
 • Dementie en Parkinson
 • Fybromyalgie
 • Hoge bloeddruk
 • Misbruik
 • Burn-out
 • Hechtingsproblematiek
 • Stress-gerelateerde klachten en pijnklachten
 • Zwangerschap

Tactiel Stimulering is een professionele complementaire methode die ook goed toe te passen is in zorg, welzijn en bijzonder onderwijs.

De oorsprong van Tactiel Stimulering

Tactiel Stimulering is ontwikkeld door de Zweedse Gunilla Birkestad. Birkestad ontdekte de positieve effecten van aanrakingen. Dit motiveerde haar om deze behandelmethode te ontwikkelen. In Zweden is tactiele stimulatie geïntegreerd in de reguliere gezondheidszorg, kinderdagverblijven en onderwijs. Inmiddels heeft de methode ook zijn weg buiten Zweden gevonden, waaronder in Nederland.

Tactiel Stimulering in combinatie met coaching

Tactiel massage is een vorm van complementaire zorg die meer en meer wordt toegepast door masseurs, psychotherapeuten, natuurgeneeskundige therapeuten en coaches in het onderwijs, welzijn, sport en zorg. Voor mensen zoals managers, (top)sporters, acteurs en professionele dansers die hoge prestaties leveren en vaak onder enorme spanningen staan wordt tactiele stimulatie ingezet in combinatie met coaching.

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden van Tactiel Stimulering in jouw specifieke situatie? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Bij Touch & Balance helpen we je graag.


Willfred is een warm, prettig en deskundig persoon. Tactiel Stimulering is zeker een aanrader.


Tactiel Stimulering: wat een ervaring. Het voelt alsof mijn lijf weer meer op de juiste plaats zit.

8,5
Onze score op basis van 17 beoordelingen

Het laatste nieuws

Alleen de aanraking is al helend
9 februari 2024

Alleen de aanraking is al helend

Ik kom de behandelkamer weer in, Annelies heeft zich net weer aangekleed en zit met  haar ogen dicht op de [...]

Aanpassingen Touch & Balance – Protocol Infectiepreventie Covid-19
1 december 2020

Aanpassingen Touch & Balance – Protocol Infectiepreventie Covid-19

Covid-19 is nog steeds actief vandaar dat ons protocol nog steeds van kracht is, met aanpassingen vanuit hernieuwde inzichten en [...]

Je eigen gevoelens sturen?
17 juli 2020

Je eigen gevoelens sturen?

Weet je dat jij je eigen gevoelens kan sturen? Wat heb je nodig: Vervulling van een behoefte. De manier waarop [...]

Meld je aan voor de nieuwsbrief